Erfenis en inkomstenbelasting
Moet ik mijn (nog niet ontvangen) erfenis in mijn aangifte inkomstenbelasting opnemen? Het is tijd om aangifte inkomstenbelasting 2022 te doen. Moet je dan…
Lees verderNa het overlijden laat de overledene een erfenis na. Deze bestaat uit bezittingen en schulden. Het saldo van die nalatenschap wordt verdeeld onder de erfgenamen. Wie erfgenamen zijn, staat in de wet of in een testament.
Als er een testament is opgesteld, dan heeft de overledene zelf erfgenamen gekozen.
Is er geen testament? Dan bepaalt de wet wie erfgenaam is.
Volgens de wet zijn familieleden de erfgenamen. De wet heeft deze familieleden in vier groepen verdeeld:
Deze groepen volgen elkaar op.
– Onder partner wordt hier verstaan de partner waarmee u bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Dus niet uw samenwonende partner.
Na overlijden kunnen erfgenamen via het Centraal Testamentenregister
duidelijkheid krijgen of de overledene wel of niet een testament heeft gemaakt.
De afwikkeling van de nalatenschap, inclusief de verdeling, is de verantwoordelijkheid van de erfgenamen. Zij nemen samen de beslissingen.
Het is mogelijk om één persoon volmacht te geven om de nalatenschap af te wikkelen. Zo kunnen de erfgenamen bijvoorbeeld de RegisterExecuteur machtigen om namens hen de nalatenschap af te wikkelen.
Wat moet ik regelen? Wat mag ik wel doen en wat niet? Hoe moet ik mijn wensen vastleggen? Voor ons is dit dagelijks werk, wij weten de weg en gidsen je graag door nalatenschapsland.
Moet ik mijn (nog niet ontvangen) erfenis in mijn aangifte inkomstenbelasting opnemen? Het is tijd om aangifte inkomstenbelasting 2022 te doen. Moet je dan…
Lees verderIn veel testamenten wordt de partner, een kind of een goede vriend/vriendin tot executeur benoemd. Bent ú die partner, dat kind of die goede…
Lees verder