nalatenschapsregistratie

Krijgt u te maken met een nalatenschap? Kijk dan niet alleen naar het testament van de overledene, maar ook naar dat van zijn of haar ouders of andere familieleden waarvan is geërfd. Vanwege een daarin opgenomen uitsluitingsclausule kan de nalatenschap er wel eens heel anders uit zien dan u in eerst instantie denkt.

De uitsluitingsclausule hebben we in twee smaken: “zacht” en “hard”. De “zachte” uitsluitingsclausule werkt alleen bij echtscheiding; er hoeft dan dus niet gedeeld te worden met de (aanstaande) ex. De “harde” uitsluitingsclausule werkt ook bij overlijden. Vooral de laatste vorm kan bij een later overlijden van de verkrijger een grote rol spelen. 

Bij het vaststellen van uw nalatenschap moet dus worden opgelet. Vooral als een langstlevende echtgenoot opnieuw trouwt en overlijdt kan het bepalen van zijn/haar erfenis ingewikkeld zijn. Want wat is nou precies van wie? Zeker als de verhouding tussen de kinderen/erfgenamen van de overledene en de nieuwe partner niet optimaal zijn, kan dat tot onaangename situaties leiden. Een goede boedelbeschrijving na het overlijden van de eerste partner is eigenlijk een “must”. Het tijdens leven al inzichtelijk en duidelijk hebben wat van wie is, helpt ook enorm. 

Wilt u hier meer over weten of heeft u hulp nodig bij het in kaart brengen zodat uw eigen erfgenamen niet voor verrassingen komen te staan? Uw RegisterExecuteur helpt u graag. Bel of mail hiervoor Uw RegisterExecuteur.

Bekijk ook
onze andere berichten.

Bekijk al het nieuws

Erfenis en inkomstenbelasting

Moet ik mijn (nog niet ontvangen) erfenis in mijn aangifte inkomstenbelasting opnemen? Het is tijd om aangifte inkomstenbelasting 2022 te doen. Moet je dan…

Lees verder

Help, ik ben erfgenaam en/of executeur. Wie kan mij helpen?

In veel testamenten wordt de partner, een kind of een goede vriend/vriendin tot executeur benoemd. Bent ú die partner, dat kind of die goede…

Lees verder